Sverige är ganska okej ändå


Ibland höjs röster som menar att Sverige är på väg ned i avloppet. Att allt är hemskt och på väg att bli ännu värre, och att vi med internationella mått borde skämmas. Märkligt, tycker jag, för det stämmer inte alls överens med min världsbild. Jag har därför sammanställt lite fakta om Sverige jämfört med andra länder.

Klicka på påståendena för källa! (För referens finns det 195 länder i världen, så att vara med på dessa listor lägger oss i samtliga fall i de översta procenten. )

Det är lätt att tro att allt är kasst och på väg att bli sämre, men så är inte fallet. Kanske är det lätt att ta det vi faktiskt har för givet.

Vi är absolut inte perfekta, och har mycket att jobba på. Oavsett hur bra saker är kan vi alltid bli bättre, och vi har definitivt utmaningar i vårt samhälle som vi behöver ta på allvar. Det är dock värt att minnas allt som är bra så att vi värnar om det, och inte tar till förhastade åtgärder bara för att vi tror att vi har det sämre än vad vi faktiskt har det.

Jag vill även passa på att rekommendera Gapminder, och inte minst deras projekt Dollar Street, för en väldigt pedagogisk presentation av Sverige i jämförelse med andra länder.